جورج اورول
انگلستان، انگلستان چه کسی؟ انگلستان اریک آرتور بلرِ متولدشده در امپراتوری طبقه بالادست، یا انگلستان جورج اوروِل جادهای بهسوی اسکله ویگان؟ برای اورولشدن، بلر بهعمد خودش را در معرض فقر و فلاکت انگلستان صنعتی قرار دارد، با ثبت تجربهاش، «ادبیات» ما را «به طرز چشمگیری بسط» داد، بسطی که پرسشهای بنیادی دربارۀ هویت مؤلف در ارتباط با خودش، جامعهاش و شکلهای ادبی که به کار برده مطرح کرد.پرسشهای جدید زمانی سر بلند میکنند که مسیر بهسوی کاتالونیا و فقر سیاسی جنگ داخلی اسپانیا پیش رفت. طی این سفر، ریموند ویلیامز نشان میدهد که اورول بیشتر به سمت چپ سفر کرد، نه (آنگونه که عموماً تصور میشود) در جهت مخالف، مزرعه حیوانات و نوزده هشتادوچهار مایۀ آرامش را برای راست فراهم نمیکند، گرچه این مایه آرامش غالباً فراهم بوده است.
اورولِ ریموند ویلیامز نمونهای برجسته از تغییراتی است که در مطالعات ادبی سالهای اخیر روی داده است. تغییراتی که ویلیامز خود برای پدیدآوردن آنها تلاش زیادی کرده است. او دانشیار ادبیات نمایشی در دانشگاه کمبریج، و مؤلف فرهنگ و جامعه، انقلاب بلندمدت، ارتباطات، ادبیات نمایشی روی صحنه و تراژدی مدرن است. او دو رمان مرز کشور و نسل دوم را نوشته، و مانیفست روز مه ۱۹۶۸ را ویرایش کرده است.
***
نویسندهای داریم که پیوسته همهفنحریفی بود که در مسیر بهنجار رودست نداشت: افسر پلیس سلطنتی، مقیم نوانخانه، شبه نظامی انقلابی، روشنفکر از طبقهبریده، نویسنده طبقه متوسط انگلیسی. و نقطۀ قوت کارش این است که در توان کنارهگیریاش او به طرزاستثنایی پذیرای هر تجربۀ جدیدی بود که پیش میآمد. انواع مختلف زندگی از جانب او با فقط آزمونی اندک ناشی از هویتی تثبیتشدهتر، و سبکی که او آن را شکل داد، جریان یافت _ سادگیای سنجیده، «آزادگذاشتن مفهوم در انتخاب واژه» _ نشان میدهد که در همان حال که همواره با جدیت سفر میکرد، سفرش همواره سبکبار بود. این کیفیت میتواند در ارتباط با تمایلاش به پشتکردن به نگرشها و تجربههای نخستینش و نوشتن دربارۀ آنها _ یا درباره دیگران در حال حاضر به وسیلۀ آنها _ با تحقیر یا عصبانیت باشد، انگار که آنها اشخاصی دیگر، چیزی منفکشده بودند. بااینهمه در دورهای از تحرک استثنایی، این امر عناصری مثبت به همان اندازۀ عناصر منفی دارد. اورول، دقیقاً، بهسبب استعدادش در تحرک بیوقفه، متوالی و جدیت در مسئولیتپذیری، موفق شد، همراه و دوشادوش با گروههای متفاوتی از آدمها، رابطۀ تنگاتنگی با آنها برقرار کند. چنان در آن غرق میشود که به طرز استثنایی نافذ است، و نوع نوشتنش آن را برای خواننده [چنان] آسان میسازد که باور کند [ماجرا] برای خودش نیز در حال رخدادن است. غیاب پیوندها غیاب موانع نیز هست.
شیرزاد غضنفری در گفتوگو با ایبنا:
جورج اورول معروف است اما شخصیت او شناخته شده نیست
تاریخ انتشار : دوشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۲۸
شیرزاد غضنفری مترجم کتاب «جورج اورول» در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره این کتاب گفت: به نظر من اورول در جهان شخص معروفی است اما شخصیت او چندان شناخته شده نیست و کسی آن چنان با دیدگاهها و اندیشههای او آشنایی ندارد. این کتاب صرف مشخص کردن شکلگیری شخصیت اورول و دیدگاههای شخصیاش انگاشته شده است.
غضنفری درباره اینکه کدام بخش از زندگی اورول جذابترین فصل حیات اوست توضیح داد: نمیتوانم بگویم جذابترین بخش کتاب کدام است. به طور قطع در زندگی هر شخصی فصلهای کسالتباری هم وجود دارد و طی این زمان شخص موردنظر برای قسمتهای بعدی زندگی خود آماده میشود.
این مترجم درباره مخاطبان این اثر گفت: به نظر من مخاطبان این کتاب تمام کسانی هستند که آثار اورول را خواندهاند. به هر حال هر خواننده پس از خواندن هر کتابی درباره خود نویسنده هم قضاوتهایی میکند و در برخی مسائل به همذاتپنداری هم میرسد. با خواندن این کتاب خوانندگان میتوانند به درک بهتری از آثار جورج اورول برسند.
کتاب «جورج اورول» به بررسی زندگی شخصی و اندیشههای جورج اورول میپردازد و در هفت بخش تنظیم شده است. فصلهای «از بلر به اورول»، «انگلستان، انگلستان چه کسی؟»، «نویسندگی»، «مشاهدات و تخیلات»،« سیاست»، «فرافکنیها» و «پیوستگیها» از بخشهای اصلی کتاب هستند و دو فصل هم در انتهای کتاب درباره کتابهایی که درمورد اورول نوشته شده و همچنین مقالهای درباره اورول که به قلم نویسنده این کتاب یعنی ریموند ویلیامز در کتاب «فرهنگ و جامعه» به چاپ رسیده است، وجود دارد.
ریموند ویلیامز دانشیار ادبیات نمایشی در دانشگاه کمبریج و مولف فرهنگ و جامعه، انقلاب بلندمدت، ارتباطات، ادبیات نمایشی روی صحنه و تراژدی مدرن است. از او تا به حال دو رمان «مرز کشور» و « نسل دوم» منتشر شده است. این کتاب به خوانندگان آثار اورول کمک میکند تا از طریق آشنایی با زندگینامه نویسنده بتوانند بفهمند که اورول نوشتههای خود را تحت چه شرایط تاریخی و چه روحیاتی به رشته تحریر درآورده است.